Hayatımızın bir parçası olan arabalar uzun yıllardır hayatımızı kolaylaştırmakta. Arabaların icadı belki de tekerleğin icadı ile başladı. Sonuçta tekerlek bulunmasaydı otomobilde bulunmayacaktı.
Yıllar geçip teknolojinin gelişmesiyle artık ilk ortaya çıkışıyla çok da ilgilenmiyoruz. Fakat otomobiller ve otomobil firmaları hakkında bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz 20 bilgiyi derledik.
1- Yeni arabaların kokusu aslında zararlı kimyasallardan kaynaklı
Birçoğumuz sıfır arabaların kokusuna bayılırız. Fakat araba üretiminde kullanılan maddelerin tamamı doğal ürünlerden oluşmamaktadır tıpkı diğer ürünler de olduğu gibi. Bu kimyasalların otomobil içi gibi kapalı bir alanda uzun süre kalması nedeniyle zararlı kimyasalların kokusu aracın içine sinmesi o çok sevdiğimiz kokuyu oluşturmaktadır.
Yeni bir arabanın eşsiz kokusu, otomobilin yapımında kullanılan çeşitli solventler, yapıştırıcılar, plastik, kauçuk ve sentetik kumaşların kokusunun açığa çıkmasıdır. Birçoğu, belirli miktarlarda insanlara zararlı ve hatta ölümcül olan uçucu organik bileşikler içerir.
2- Bir araba yaklaşık 30 bin parçadan oluşur
30 bin sayısı abartılı gelebilir fakat yapılan araştırmalara göre araba üretmek için en küçük bileşenler olan her bir vidayı bile sayarak ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucu bir otomobil 28 bin ile 30 bin arasında parçadan oluştuğunu ortaya çıkarıyor.
3- Araba sayısı hangi ülkede daha fazladır?
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin olması nedeniyle insanlar en çok arabanın Çin de olduğunu düşünüyor fakat bu yanlıştır. Sadece nüfusun çok olması araba sayısının fazla olması anlamına gelmiyor aynı zamanda ekonomik gelişmede önemli olmaktadır. Gelişmiş ülkeler arasında en çok nüfus ABD'de olması nedeniyle şuan için en çok araç ABD'de bulunmakta. Fakat Çin'in otomobil pazarı için en büyük pazar olması nedeniyle kısa zamanda araç sayısı bakımından ABD'yi geçmesi de düşünülüyor.
4- İlk araba radyosu Chevrolet tarafından kullanıldı
Araba radyosu seri üretim olarak 1930 yılında Motorola tarafından üretildi. ABD piyasasına sunulan araba radyosunun modeli 5T71'di. 1932 yılında ise Avrupa da Bosch tarafından üretilerek Avrupa da otomobil radyoları satışa çıkmış oldu.
Fakat araçlara ilk radyoyu monte edip test eden Chevrolet'di ki ilk seri üretimden 8 yıl önce araçlarına radyo monte etmişlerdi.
Araç radyolarının piyasaya çıkması sonrası bir çok uzman ve sürücü araç radyolarına karşı çıktılar. Araç radyolarının sürücünün dikkatini dağıtacağı ve kaza oranlarını arttıracağını savunmuşlardı. Neyse ki yapılan araştırmalar öyle olmadığını ortaya çıkardı.
5- Volkswagen araçlarına rüzgar isimleri vermektedir
Volkswagen ürettiği araçların bir çok modeline rüzgar isimleri vermektedir.
Passat, Almanca'da Alize rüzgarları anlamına gelmektedir.
Scirocco, İtalyanca Kuzey Afrika ve Orta Doğu çöllerinde oluşan kuvvetli sıcak rüzgar anlamına gelmekte.
Jetta, Pasifik Okyanusu üzerinde oluşan rüzgar ismidir ki özellikle uçuşları çok etkilemesi ile meşhurdur.
Bora, genellikle arkasından yağmur getiren ya da yağmurla birlikte gelen sert ve çabuk geçen fırtına, sağanakla karışık sert fırtına dır.
6-Hava yastıkları kurşun hızında açılır
Hava yastıkları, bir kaza anında hayatımızı kurtaran en önemli buluşlardan biridir. Aracın bir yere çarpışması durumunda içerisinde bulunanlar çok hızlı şekilde kendilerini vuracakları için, hava yastıkları da çok hızlı bir şekilde açılmalıdır. Bu hız yaklaşık 40 milisaniyeye eşittir ve bu da 300 m / s hıza karşılık gelir.
7- Hız sabitleyicinin mucidi çocukluğundan beri görme engelli olan Ralph Titor'dur
Çocukken kör olan Ralph Titor, büyük bir mucit ve iradeli biriydi. İşte, seyir kontrolünün neden icat edildiğine dair People dergisinden bir alıntı:
"Hız sabitleyiciyle ilgili ilk düşüncesi avukatıyla yaptığı bir araba yolculuğu sırasında aklına geldi: Sürücü konuşunca ve dikkatini yoldan ayırınca, hız aniden düştü, bu da Ralph'ı çok rahatsız etti. Ve aynı hızı koruyacak bir cihaz üretmek için çalışmalarına başladı. On yıl sonra, 1945'te Ralph, daha sonra hız sabitleyici olarak adlandırılan bir icat için patent aldı ."
8-Üç noktalı emniyet kemerini Volvo sayesinde kullanıyoruz
Volvo dünyanın en güvenli otomobillerini ürettiği bilinir. 3 noktalı emniyet kemerinin mucidi de Volvo'dur.
Şirket arabalarına emniyet kemerleri taktıktan sonra "insan haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle eleştirildi .
9-Volkswagen sadece araba üretmiyor anı zamanda sosis de üretiyor
Volkswagen 50 yılı aşkın süredir mükemmel sosisler üretiyor. İşletmelerde ve kantinler için üretime başlayan otomobil firması, daha sonra ürettiği sosisleri genel piyasaya sunmaya başladı. VW, 1973'ten beri sosis yapıyor.
Volkswagen Genuineteil bileşen kataloğunda - 199398500 A - parça numarasına sahip.
10-Dünyanın ilk hız cezası 1902'de kesildi
1902 yılında kesilen ilk hız cezası 70 km hızla giden bir arabaya kesilmiştir. Henüz günümüz radarının geliştirilmemiş olmasına rağmen mesafe ölçümü yapılarak ceza kesilmiştir.
11-Yılda 60 milyon otomobil üretiliyor
Yılda 60 milyon otomobil üretiliyor yani günde 165.000 araç, saatte 6.875 araç ve dakikada 115 araç üretildiği anlamına geliyor.Aynı zamanda şu anda dünyada 1 milyar araba kullanımda. Dünya nüfusu ile karşılaştırıldığında, bu, bugün Dünya'da yaşayan her yedi insana bir araba düşmektedir.
12- Aya yol olsaydı araba ile durmadan 160 gün yolculuk yapılması gerekirdi
Ortalama 100 km / s hızla giden bir araba aya 160 günde ulaşabilir. Hesaplaması kolaydır: Ay'a olan mesafe hıza bölünür, zamanı alırız.
384.467 km: 100 km / sa = 3.844 saat
3844 saat: 24 saat = 160 gün
13- Bu güne kadar üretilen tüm Rolls Royce araçlarının% 14,75'i hala kullanımda
Rolls-Royce sahipleri arabalarını çok seviyor gibi görünüyor.
14- Bugüne kadar en yüksek radar cezası 1 Milyon Euro
Spor arabası ile 290km/s hızla giderken radarı fark etmeyen sürücüye 1 milyon euro ceza kesildi. Tutar çok yüksek bunun nedeni İsveç'te hız cezaları gelirlere göre kesilmektedir.
15-Bir araba kazasında ölme ihtimaliniz, bir uçak kazasında ölüme ihtimalinden çok daha fazladır.
Karayolu araçlarının kaza oranı 1/112 ve uçak kazası oranı ise 1/30 435 dir.
16- Bugüne kadar en fazla kilometre yapan araç 1966 model Volvo P1800'dir
Volvo P1800 neredeyse 4 milyon 900 bin kilometre yol kat etti.
17-İlk araba kazası 1886'de meydana geldi
Devrinin önemli bilim insanlarından olan İrlandalı Mary Ward, trafik kazasında hayattını kaybeden ilk insan olarak biliniyor.
18- Toyota logosunun anlamı nedir?
Japon şirketinin amblemi, stilize bir dokuma ilmiğinin görüntüsüdür. Peki neden dokuma? Çünkü şirket üretimine ilk olarak otomatik dokuma tezgahı ile başladı.
Ayrıca Toyota'nın logosunda halkalarla Toyota yazmaktadır.
19- 100 km/s hızını aşan ilk otomobil elektrikli bir otomobildi
Son yıllar da hayatıza hızla giren elektrikli otomobiller aslında çok uzun süre önce vardı tabi menzili şimdiki kadar yüksek değildi . Belçika da 1899 yılında 100km/s hız yapabilen otomobil elektrikliydi.20- Dünyadaki en çok otomobil Çin'de üretilmektedir.
Avrupa ülkelerinin otomobil markaları her ne kadar çok fazla olsa ve en tutulan markalar olsa da aslında Çin'de üretilen otomobiller Avrupa kıtasında ki toplam üretilen otomobil sayısından daha fazladır.
Fakat Çin'de üretilen otomobillerin sadece %10'u ihraç ediliyor geriye kalan %90'nı Çin iç piyasasına satılıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder