Ana içeriğe atla

Arabalar hakkında 20 ilginç bilgi

 

Hayatımızın bir parçası olan arabalar uzun yıllardır hayatımızı kolaylaştırmakta. Arabaların icadı belki de tekerleğin icadı ile başladı. Sonuçta tekerlek bulunmasaydı otomobilde bulunmayacaktı.
Yıllar geçip teknolojinin gelişmesiyle artık ilk ortaya çıkışıyla çok da ilgilenmiyoruz. Fakat otomobiller ve otomobil firmaları hakkında bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz 20 bilgiyi derledik.

1- Yeni arabaların kokusu aslında zararlı kimyasallardan kaynaklı

Birçoğumuz sıfır arabaların kokusuna bayılırız. Fakat araba üretiminde kullanılan maddelerin tamamı doğal ürünlerden oluşmamaktadır tıpkı diğer ürünler de olduğu gibi. Bu kimyasalların otomobil içi gibi kapalı bir alanda uzun süre kalması nedeniyle zararlı kimyasalların kokusu aracın içine sinmesi o çok sevdiğimiz kokuyu oluşturmaktadır.
Yeni bir arabanın eşsiz kokusu, otomobilin yapımında kullanılan çeşitli solventler, yapıştırıcılar, plastik, kauçuk ve sentetik kumaşların kokusunun açığa çıkmasıdır. Birçoğu, belirli miktarlarda insanlara zararlı ve hatta ölümcül olan uçucu organik bileşikler içerir.

2- Bir araba yaklaşık 30 bin parçadan oluşur

30 bin sayısı abartılı gelebilir fakat yapılan araştırmalara göre araba üretmek için en küçük bileşenler olan her bir vidayı bile sayarak ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucu bir otomobil 28 bin ile 30 bin arasında parçadan oluştuğunu ortaya çıkarıyor.

3- Araba sayısı hangi ülkede daha fazladır?

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin olması nedeniyle insanlar en çok arabanın Çin de olduğunu düşünüyor fakat bu yanlıştır. Sadece nüfusun çok olması araba sayısının fazla olması anlamına gelmiyor aynı zamanda ekonomik gelişmede önemli olmaktadır. Gelişmiş ülkeler arasında en çok nüfus ABD'de olması nedeniyle şuan için en çok araç ABD'de bulunmakta. Fakat Çin'in otomobil pazarı için en büyük pazar olması nedeniyle kısa zamanda araç sayısı bakımından ABD'yi geçmesi de düşünülüyor.

4- İlk araba radyosu Chevrolet tarafından kullanıldı

Araba radyosu seri üretim olarak 1930 yılında Motorola tarafından üretildi. ABD piyasasına sunulan araba radyosunun modeli 5T71'di. 1932 yılında ise Avrupa da Bosch tarafından üretilerek Avrupa da otomobil radyoları satışa çıkmış oldu.
Fakat araçlara ilk radyoyu monte edip test eden Chevrolet'di ki ilk seri üretimden 8 yıl önce araçlarına radyo monte etmişlerdi.
Araç radyolarının piyasaya çıkması sonrası bir çok uzman ve sürücü araç radyolarına karşı çıktılar. Araç radyolarının sürücünün dikkatini dağıtacağı ve kaza oranlarını arttıracağını savunmuşlardı. Neyse ki yapılan araştırmalar öyle olmadığını ortaya çıkardı.

5- Volkswagen araçlarına rüzgar isimleri vermektedir

Volkswagen ürettiği araçların bir çok modeline rüzgar isimleri vermektedir.
Passat, Almanca'da Alize rüzgarları anlamına gelmektedir.
Scirocco, İtalyanca  Kuzey Afrika ve Orta Doğu çöllerinde oluşan kuvvetli sıcak rüzgar anlamına gelmekte.
Jetta, Pasifik Okyanusu üzerinde oluşan rüzgar ismidir ki özellikle uçuşları çok etkilemesi ile meşhurdur.
Bora, genellikle arkasından yağmur getiren ya da yağmurla birlikte gelen sert ve çabuk geçen fırtına, sağanakla karışık sert fırtına dır.

6-Hava yastıkları kurşun hızında açılır

Hava yastıkları, bir kaza anında hayatımızı kurtaran en önemli buluşlardan biridir. Aracın bir yere  çarpışması durumunda içerisinde bulunanlar çok hızlı şekilde kendilerini vuracakları için,  hava yastıkları da çok hızlı bir şekilde açılmalıdır. Bu hız yaklaşık 40 milisaniyeye eşittir ve bu da 300 m / s hıza karşılık gelir.

7- Hız sabitleyicinin mucidi çocukluğundan beri görme engelli olan Ralph Titor'dur

Çocukken kör olan Ralph Titor, büyük bir mucit ve iradeli biriydi. İşte, seyir kontrolünün neden icat edildiğine dair People dergisinden bir alıntı:
"Hız sabitleyiciyle ilgili ilk düşüncesi avukatıyla yaptığı bir araba yolculuğu sırasında aklına geldi: Sürücü konuşunca ve dikkatini yoldan ayırınca, hız aniden düştü, bu da Ralph'ı çok rahatsız etti. Ve aynı hızı koruyacak bir cihaz üretmek için çalışmalarına başladı. On yıl sonra, 1945'te Ralph, daha sonra hız sabitleyici olarak adlandırılan bir icat için patent aldı ."

8-Üç noktalı emniyet kemerini Volvo sayesinde kullanıyoruz

Volvo dünyanın en güvenli otomobillerini ürettiği bilinir. 3 noktalı emniyet kemerinin mucidi de Volvo'dur.
Şirket arabalarına emniyet kemerleri taktıktan sonra "insan haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle eleştirildi .

9-Volkswagen sadece araba üretmiyor anı zamanda sosis de üretiyor

Volkswagen  50 yılı aşkın süredir mükemmel sosisler üretiyor. İşletmelerde ve kantinler için üretime başlayan otomobil firması, daha sonra ürettiği sosisleri genel piyasaya sunmaya başladı. VW, 1973'ten beri sosis yapıyor.
Volkswagen Genuineteil bileşen kataloğunda - 199398500 A - parça numarasına sahip.

10-Dünyanın ilk hız cezası 1902'de kesildi

1902 yılında kesilen ilk hız cezası 70 km hızla giden bir arabaya kesilmiştir. Henüz günümüz radarının geliştirilmemiş olmasına rağmen mesafe ölçümü yapılarak ceza kesilmiştir.

11-Yılda 60 milyon otomobil üretiliyor

Yılda 60 milyon otomobil üretiliyor yani günde 165.000 araç, saatte 6.875 araç ve dakikada 115 araç üretildiği anlamına geliyor.Aynı zamanda şu anda dünyada 1 milyar araba kullanımda. Dünya nüfusu ile karşılaştırıldığında, bu, bugün Dünya'da yaşayan her yedi insana bir araba düşmektedir.

12- Aya yol olsaydı araba ile durmadan 160 gün yolculuk yapılması gerekirdi

Ortalama 100 km / s hızla giden bir araba aya 160 günde ulaşabilir. Hesaplaması kolaydır: Ay'a olan mesafe hıza bölünür, zamanı alırız.
384.467 km: 100 km / sa = 3.844 saat
3844 saat: 24 saat = 160 gün

13- Bu güne kadar üretilen tüm Rolls Royce araçlarının% 14,75'i hala kullanımda

Rolls-Royce sahipleri arabalarını çok seviyor gibi görünüyor.

14- Bugüne kadar en yüksek radar cezası 1 Milyon Euro

Spor arabası ile 290km/s hızla giderken radarı fark etmeyen sürücüye 1 milyon euro ceza kesildi. Tutar çok yüksek bunun nedeni İsveç'te hız cezaları gelirlere göre kesilmektedir.

15-Bir araba kazasında ölme ihtimaliniz, bir uçak kazasında ölüme ihtimalinden çok daha fazladır.

Karayolu araçlarının kaza oranı 1/112 ve uçak kazası oranı ise 1/30 435 dir.

16- Bugüne kadar en fazla kilometre yapan araç 1966 model Volvo P1800'dir

Volvo P1800 neredeyse 4 milyon 900 bin kilometre yol kat etti.

17-İlk araba kazası 1886'de meydana geldi

Devrinin önemli bilim insanlarından olan İrlandalı Mary Ward, trafik kazasında hayattını kaybeden ilk insan olarak biliniyor. 

18- Toyota logosunun anlamı nedir?



Japon şirketinin amblemi, stilize bir dokuma ilmiğinin görüntüsüdür. Peki neden dokuma? Çünkü şirket üretimine ilk olarak otomatik dokuma tezgahı ile başladı.

Ayrıca Toyota'nın logosunda halkalarla Toyota yazmaktadır.


19- 100 km/s hızını aşan ilk otomobil elektrikli bir otomobildi

Son yıllar da hayatıza hızla giren elektrikli otomobiller aslında çok uzun süre önce vardı tabi menzili şimdiki kadar yüksek değildi . Belçika da 1899 yılında 100km/s hız yapabilen otomobil elektrikliydi.

20- Dünyadaki en çok otomobil Çin'de üretilmektedir.
Avrupa ülkelerinin otomobil markaları her ne kadar çok fazla olsa ve en tutulan markalar olsa da aslında Çin'de üretilen otomobiller Avrupa kıtasında ki toplam üretilen otomobil sayısından daha fazladır. 
Fakat Çin'de üretilen otomobillerin sadece %10'u ihraç ediliyor geriye kalan %90'nı Çin iç piyasasına satılıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Windows 10 Çöp Kutusunu Boşaltmama Sorunu Nasıl Çözülür?

  Windows Geri Dönüşüm Kutunuzu boşaltarak ihtiyacınız olmayan dosyaları sonsuza kadar silebilirsiniz.  Bu, sabit sürücünüzde daha fazla depolama alanı boşaltacak ve gizliliğinizi daha iyi koruyacaktır.  Ancak, Windows Geri Dönüşüm Kutunuzdaki dosyaların silinmediğini de görebilirsiniz.  Bu nedenle bu yazımızda Windows 10 çöp kutusunu temizlememe sorununu çözmenin yollarını tartışacağız. Windows Çöp Kutunuzu boşaltamazsanız, yalnızca daha az belleğiniz olmayacak, aynı zamanda gizli dosyalar nedeniyle gizliliğiniz de tehlikeye girebilir.  Windows Geri Dönüşüm Kutunuzun boşaltılamaması çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, bu durumda bu sorunu çözmenin yollarını tartışacağız. Çöp kutusundaki dosyaların silinmesini ne engeller? Her şeyden önce, bunun nedeni yönetici erişiminizin olmaması veya bazı üçüncü taraf uygulamaların bunu yapmanızı engellemesi olabilir.  OneDrive, bu soruna neden olabilecek yazılımlardan biridir.  Bazı durumlarda, bu sorun Windows Geri Dönüşüm Kutunuzun başarısız ol

PlayStation Konsollarının Geçmişten Günümüze Gelişimi

Zaman içinde sabit kalan nedir? PlayStation'ın tüm kategorilerinde görülebilen öğeler var.  Bu denetleyicilerin sağında operatör tuşları ve bunların geometrik etiketleri bulunur: yeşil üçgen, kırmızı daire, mavi çarpı ve pembe kare. İşlev tuşları her zaman bu kategorilerin sağında olmuştur.  Sol tarafta her zaman gezinme tuşlarını gördük.  Ayrıca kolun ön tarafında 4 anahtar görebilirsiniz.  İşlev ve gezinme tuşları arasındaki boşlukta her zaman Başlat ve Seç tuşları vardı. Tabi tutamağın her iki yanında da en az değişim görülen durumlardan biri olarak söylenebilecek iki kulp görmekteyiz ve bir bakıma bu kulplarla polyester istasyonlarını biliyoruz.  Bu düğmeler, bu denetleyicilerle çalışmayı daha kolay ve daha rahat hale getirmek için tasarlanmıştır. Orijinal PlayStation Konsolu Tedarik yılı: 1994 PlayStation kategorisinin tarihine ilk örnekle başlıyoruz.  Bu tasarımın ilk örneği PlayStation Controller olarak bilinir.  Bu kolların rengi, konsolun rengi gibi griydi, bu da iki cihaz

İnsanlarda başarıyla test edilen beyin kanseri aşısı: tümör ilerlemesini yavaşlatıyor

 Araştırmacılar, beyin tümörleriyle daha iyi savaşmak için bir hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmek için tasarlanmış yeni bir aşının umut verici performansını bildiriyorlar. Araştırmacılar, aşının yavaş tümör ilerlemesine karşı dramatik bir bağışıklık tepkisini tetikleyen güvenli bir test olduğunu söylüyor. Bazı kanserlerin, özellikle Diffüz gliomun tedavisi zordur çünkü beyne yayılabilirler ve geleneksel cerrahi ile kolayca çıkarılamazlar. Bu tümörler genellikle ortak bir özelliğe sahiptir; Düşük dereceli gliomaların% 70'inden fazlası, IDH1 adlı bir enzimi etkileyen genetik bir mutasyona sahiptir. IDH1 mutasyonu, gliomalara özgüdür ve neo-epitoplar adı verilen yeni proteinlerin geliştirilmesine yol açar. Alman Kanser Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, yıllardır hastanın bağışıklık sisteminin bu mutasyona uğramış IDH1 hücrelerini nasıl hedef alacağını öğrenmesine yardımcı olan bir aşı geliştiriyorlar. Aşıyı yıllarca geliştirdikten ve hayvanlar üzerinde test ettikten